Cloud-ul dintr-o ferma de servere = o aplicatie software portabila?

de: Alexandru Rizea
22 02. 2012

Chiar daca cei mai multi dintre noi sunt constienti de faptul ca ideea de cloud face referire la o ferma de servere cat se poate de fixa si aproape deloc portabila situata undeva pe planeta, cineva s-a decis sa transforme intregul concept intr-o aplicatie software portabila.

Data centerele functioneaza la ora actuala la 40 sau 60% din capacitate, situatie care se reflecta in costuri de zeci de milioane de dolari pentru companii, ca sa nu mai mentionam probleme de performanta, asa atrage atentia Martin Cassado, care si-a facut lucrarea de doctorat la Stanford pe aceasta problema arzatoare.

Un exemplu dat de Cassado pentru a demonstra cat de grava este imobilitatea datacenterelor facea referire la situatia de anul trecut din Japonia. Dupa ce tara a fost afectata de inundatii si furtuni, desi multe din fabricile din Tokyo au fost mutate in afara pentru a reincepe productia in cel mai scurt timp, fermele de servere erau imobile, asa ca au fost nevoite sa lucreze pe energie electrica provenita de la generatoare cu motorina.

,,Daca norul ar fi in realitate asa de flexibil pe cat spunem ca este, ar trebui sa fim capabili sa luam tot volumul de munca si sa il mutam intr-un nou data center dupa bunul plac.”

De ce aceasta portabilitate este imposibila? Deoarece sarcinile impuse si volumul de munca sunt inca atasate de reteaua de computere pe care sunt duse la bun sfarsit.

Pentru dezlegarea notiunii de cloud de sisteme hardware, Martin Cassado a gasit o solutie mai mult decat perfecta: software-ul.

Compania Nicira, al carei CEO este Cassado, a dezvoltat o aplicatie care muta tot efortul componentelor hardware si toata infrastructura retelistica in software. Spre deosebire de situatia anterioara, totul se petrece virtual intr-un mediu cu adevarat portabil. Insusi creatorul sistemul aseamana algoritmul folosit de el cu filmul Matrix.

Practic, daca ai o aplicatie sau un volum de munca ce ruleaza in cloud, cu noul sistem acesta poate fi cu usurinta convertit intr-o platforma software numai buna de luat in deplasare si de instalat in alta parte. Totul este virtualizat atat de bine, incat software-ul respectiv nu are nici o sansa sa faca diferenta intre mediul software unde isi desfasoara activitatea si cel hardware unde obisnuia sa isi petreaca activitatea. Urmarea evidenta a acestei tranzitii ar fi posibilitatea de a porta intregul continut software din Statele Unite in Japonia fara ca respectiva configuratie sa fie diferita sau sa necesite o reconfigurare.

Daca va intrebati in ce stadiu de finalizare este proiectul definit mai sus, aveti in vedere faptul ca Martin Cassado cu a sa companie prin comercializarea software-ului a facut deja 50 milioane$ din sponsorizari precum AT&T, eBay si Rackspace.

Ca un argument suplimentar pentru adoptarea noii solutii, dupa mai multi ani de lucru in domeniul cloud computing-ului, Cassado a afirmat ca, daca pe vechiul sistem bazat exclusiv pe hardware implementarea unei noi aplicatii dura 7 zile, acum dureaza 30 de secunde.

Totul se petrece intr-un mediu virtual, cu masini virtuale, software care concureaza componente de retelistica si arhitecturi de sisteme complexe care sunt ,,desenate” din software. Sa fi oare acesta viitorul?

Nicira